Skip to main content

Semperit Klasik

Kali nak kongsi biskut yg memang kompem tiap tiap raya mesti orang buat..kan..kan..

Biskut ni tak yah pakai mixer..gaul dengan sudip je..kalau tidak nanti bunga kembang setaman macam sis punya..gara gara pakai mixer..hahaha..jom start..

Masukkan dalam besen..
200g buttercup (1 cawan)
160g gula aicing
Gaul-gaul je bagi rata, jangan sampai kembang..

Kemudian masukkan..
1 sk esen vanilla
1 biji telur (kuning sahaja)
Adukkan kan kesemua hingga sebati dan jangan lupa tau..jangan sampai kembang..hehe..

Kemudian masukkan tepung-tepung yang telah di ayak bersama-sama..
230g tepung gandum red rose
100g tepung kastad (2 sb bukit))
100g tepung jagung (2 sb bukit)
Uli hingga sebati dan doh menjadi lembut..

Kemudian boleh laa mula menyemperit..hehe..sebelom bakar, rehatkan bunga-bunga itu selama 10 minit..kemudian baru bakar..

Hiasan
Ceri ke..coklat ke..

Bakar 160c / 20 minit
tak tahu apa ke salah jatuh kelopak bunga lepas bakar... hahaahha


Comments

Popular posts from this blog

Keli Bakar kuah Santan (asam koli)

nak kongsikan resepi ikan keli lagi.. berkuah kan santan.. resepi mak mertua dan kesukaan suami.. buh dalam blog pasal mudah lupa.. 6 - 7 ekor ikan keli  bakar sampai kering, jangan hangus pula.. lepas tu patah-patahkan dan buang tulang tengah..ketepikan.. 1 biji kelapa - santan letak santan dalam mangkuk..kemudian masukkan kesemua bahan-bahan ni kedalam santan.. 6 - 8 biji bawang merah - mayang 4 - 5 biji limau nipis (potong dan perah) lagi banyak, lagi masam, lagi sedap.. 15 - 20 biji cili padi - ketuk-ketuk jangan sampai hancur sangat air dan garam secukupnya ramas-ramas kesemua bahan-bahan ni..kemudian masukkan ikan tadi..gaul sebati..siap..

Sukatan Cawan

Inilah cawan yang saya guna..memandangkan penimbang dah lama rosak..nak beli pun bukan nya guna selalu..jadi pakailah cawan..mana-mana resepi yang saya nak cuba..semua saya convertkan ke sukatan cawan..hehehe.. Sukatan tepung 45g = 1/4 cawan 65g = 1/2 cawan 90g = 3/4 cawan 125g = 1 cawan 250g = 2 cawan 10g = 2 sudu kecil 15g = 2 sudu besar ****************************** Sukan mentega 80g = 1/4 cawan 125g = 1/2 cawan 190g = 3/4 cawan 250g = 1 cawan 10g = 1 sudu kecil 15g = 1 sudu besar ****************************** Sukatan gula 80g = 1/4 cawan 125g = 1/2 cawan 190g = 3/4 cawan 250g = 1 cawan 10g = 1 sudu kecil 15g = 1 sudu besar ******************************   Sukatan cecair 50ml = 1/4 cawan 125ml = 1/2 cawan 180ml = 3/4 cawan 250ml = 1 cawan 1000ml /1 liter = 4 cawan

Ikan Tongkol Masak Taucu

dah lama tak ber blog..jadi hari nak post resepi Ikan Tongkol Masak Taucu..suami tetiba minta masakan ni..jom masak.. beberapa ketol ikan tongkol / aya hitam  (gaul garam dan kunyit) - goreng dan ketepikan **kisar kasar / tumbuk semua bahan-bahan ni..kemudian tumis hingga kekuningan..  1 labu bawang besar saiz sederhana atau 3-5 biji bawang kecil 4 ulas bawang putih 1 inci halia kemudian masukkan.. 2/3 sb taucu 1 sk +- pes asam jawa adabi air dan garam secukupnya kemudian masukkan sayur 1  biji bawang besar - potong gelang/bulat 4 biji lada besar hijau - potong 2 2 biji timun batang - potong ikut suka 2 biji tomato biarkan gelegak..agak-agak layu sikit sayur tu..angkat laaa...siap..