Hai semua..kali ni sis nak kongsi 1 kuih fevret sis..resepi ni sis dpt dari fb, tapi lupa sangat-sangat sapakah nama pemiliknya..ok jom mulakan..
Rendam 1 cawan beras pulut dalam 1 jam..sis pakai pulut susu siam..
Pastu dalam loyang sederhana besar..masukkan..
1 cawan beras pulut
1 cawan santan cair (nisbah 1/2 cawan santan pekat + 1/2 cawan air)
1/2 sudu kecil garam (sudu kfc)
Kukus selama 30 minit..pastu kaut-kaut dengan sudip, bagi pulut rata..ketepikan..
Sedia kan 1 loyang..sapukan loyang dengan minyak masak..pastu ambil plastik dan letakkan plastik atas minyak tadi (nanti mudah nak keluarkan kuih nanti) pastu masukkan pulut, tekan bagi pulut jadi padat..ratakan..ketepikan..
Ambil pengisar..masukkan..
5 helai daun pandan (potong)
1 1/2 cawan santan pekat (pati)
Kisar hingga daun pandan lumat..
Dalam besen lain..masukkan..
1 biji telur
1/2 cawan gula
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil garam (sudu kfc)
1/2 sudu kecil esen vanilla
Sedikit pewarna hijau (kalau adunan tak berapa nak hijau)
Aduk kesemua bahan ni hingga tak berketul..pastu masukkan bahan yg di kisar tadi..aduk hingga sebati..
Tuang dan tapis adunan ni ke atas pulut kukus tadi..kukus lagi selama 30 minit..
Tips..
>> Tunggu kuih betul-betul sejuk.. baru potong pakai pisau plastik..
>> Tutup penutup pengukus dengan tuala kecil..
Siap..ni hasil nye..
Ini pula resepi asal tuannya..
Rendam 1 cawan beras pulut dalam 1 jam..sis pakai pulut susu siam..
Pastu dalam loyang sederhana besar..masukkan..
1 cawan beras pulut
1 cawan santan cair (nisbah 1/2 cawan santan pekat + 1/2 cawan air)
1/2 sudu kecil garam (sudu kfc)
Kukus selama 30 minit..pastu kaut-kaut dengan sudip, bagi pulut rata..ketepikan..
Sedia kan 1 loyang..sapukan loyang dengan minyak masak..pastu ambil plastik dan letakkan plastik atas minyak tadi (nanti mudah nak keluarkan kuih nanti) pastu masukkan pulut, tekan bagi pulut jadi padat..ratakan..ketepikan..
Ambil pengisar..masukkan..
5 helai daun pandan (potong)
1 1/2 cawan santan pekat (pati)
Kisar hingga daun pandan lumat..
Dalam besen lain..masukkan..
1 biji telur
1/2 cawan gula
1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil garam (sudu kfc)
1/2 sudu kecil esen vanilla
Sedikit pewarna hijau (kalau adunan tak berapa nak hijau)
Aduk kesemua bahan ni hingga tak berketul..pastu masukkan bahan yg di kisar tadi..aduk hingga sebati..
Tuang dan tapis adunan ni ke atas pulut kukus tadi..kukus lagi selama 30 minit..
Tips..
>> Tunggu kuih betul-betul sejuk.. baru potong pakai pisau plastik..
>> Tutup penutup pengukus dengan tuala kecil..
Siap..ni hasil nye..
Ini pula resepi asal tuannya..
Comments
Post a Comment