Skip to main content

Ketupat Palas

Hai..sempena raya PKPB ni sis belajar buat ketupat palas..nak balik kampung tak boleh..jadi sis tanya laa kakak laa, adik laa, mertua adik laa..tu bab arong pulut..bab bungkus tupak sis belajar dengan adik sis..siap video tutorial..jadi sis nak kongsi cara buat letupat palas..


Rendam dalam 2-3 jam kalau guna beras pulut susu, kalau pakai beras pulut biasa rendam dalam 8 jam atau semalaman..


1kg beras pulut
Pastu kukus pulut selama 40 minit..kalu nak tau masak ke tak..amik beras cuba patahkan..kalu lembut, masak laa tu..
sambil tunggu pulut masak..boleh laa panaskan sampai berbuble sikit-sikit..

1/2 kg santan pekat/pati santan
1 1/2 sk garam (sudu kfc) boleh rasa kemasinan santan lepas buh garam.. hihiii
Tujuan masak agar santan dop cepat basi..tak masak pun boleh je..tapiskan bila tuang dalam pulut supaya serdak-serdak santan tak masuk sekali..

Keluarkan pulut yang kukus tadi..masuk dalam besen besar..dalam keadaan pulut panas-panas tu..tuang santan tadi sikit pastu arong/gaul rata, tuang lagi santan dan gaul rata..ulang sampai santan abis..gaul-gaul pulut sampai pulut nampak berminyak..padat-padatkan cam gambor ni..pulut dah siap..

Tunggu pulut dah suam gitu..dah boleh pegang dop melecur..boleh laa mula bukus ketupat..


Anggaran dalam 45-50 biji ++ saiz campo kecik beso..kalau saiz daun palas kecik-kecik banyok laa dapat..


Abis bukus ketupat..kukus lagi sekali sampai berwap dalam 20-30 minit..siap..sis suke goreng ketupat baru makan..sedappp..


anggaran daun yang saya guna 1kg pulut = 5 batang/pelepah
order dalam shopee jee..hehehe..

Comments

Popular posts from this blog

Sukatan Cawan

Inilah cawan yang saya guna..memandangkan penimbang dah lama rosak..nak beli pun bukan nya guna selalu..jadi pakailah cawan..mana-mana resepi yang saya nak cuba..semua saya convertkan ke sukatan cawan..hehehe.. Sukatan tepung 45g = 1/4 cawan 65g = 1/2 cawan 90g = 3/4 cawan 125g = 1 cawan 250g = 2 cawan 10g = 2 sudu kecil 15g = 2 sudu besar ****************************** Sukan mentega 80g = 1/4 cawan 125g = 1/2 cawan 190g = 3/4 cawan 250g = 1 cawan 10g = 1 sudu kecil 15g = 1 sudu besar ****************************** Sukatan gula 80g = 1/4 cawan 125g = 1/2 cawan 190g = 3/4 cawan 250g = 1 cawan 10g = 1 sudu kecil 15g = 1 sudu besar ******************************   Sukatan cecair 50ml = 1/4 cawan 125ml = 1/2 cawan 180ml = 3/4 cawan 250ml = 1 cawan 1000ml /1 liter = 4 cawan

Ikan Tongkol Masak Taucu

dah lama tak ber blog..jadi hari nak post resepi Ikan Tongkol Masak Taucu..suami tetiba minta masakan ni..jom masak.. beberapa ketol ikan tongkol / aya hitam  (gaul garam dan kunyit) - goreng dan ketepikan **kisar kasar / tumbuk semua bahan-bahan ni..kemudian tumis hingga kekuningan..  1 labu bawang besar saiz sederhana atau 3-5 biji bawang kecil 4 ulas bawang putih 1 inci halia kemudian masukkan.. 2/3 sb taucu 1 sk +- pes asam jawa adabi air dan garam secukupnya kemudian masukkan sayur 1  biji bawang besar - potong gelang/bulat 4 biji lada besar hijau - potong 2 2 biji timun batang - potong ikut suka 2 biji tomato biarkan gelegak..agak-agak layu sikit sayur tu..angkat laaa...siap..

Keli Bakar kuah Santan (asam koli)

nak kongsikan resepi ikan keli lagi.. berkuah kan santan.. resepi mak mertua dan kesukaan suami.. buh dalam blog pasal mudah lupa.. 6 - 7 ekor ikan keli  bakar sampai kering, jangan hangus pula.. lepas tu patah-patahkan dan buang tulang tengah..ketepikan.. 1 biji kelapa - santan letak santan dalam mangkuk..kemudian masukkan kesemua bahan-bahan ni kedalam santan.. 6 - 8 biji bawang merah - mayang 4 - 5 biji limau nipis (potong dan perah) lagi banyak, lagi masam, lagi sedap.. 15 - 20 biji cili padi - ketuk-ketuk jangan sampai hancur sangat air dan garam secukupnya ramas-ramas kesemua bahan-bahan ni..kemudian masukkan ikan tadi..gaul sebati..siap..