Rendam dalam 2-3 jam kalau guna beras pulut susu, kalau pakai beras pulut biasa rendam dalam 8 jam atau semalaman..
1kg beras pulut
Pastu kukus pulut selama 40 minit..kalu nak tau masak ke tak..amik beras cuba patahkan..kalu lembut, masak laa tu..
sambil tunggu pulut masak..boleh laa panaskan sampai berbuble sikit-sikit..
1/2 kg santan pekat/pati santan
1 1/2 sk garam (sudu kfc) boleh rasa kemasinan santan lepas buh garam.. hihiii
Tujuan masak agar santan dop cepat basi..tak masak pun boleh je..tapiskan bila tuang dalam pulut supaya serdak-serdak santan tak masuk sekali..
Keluarkan pulut yang kukus tadi..masuk dalam besen besar..dalam keadaan pulut panas-panas tu..tuang santan tadi sikit pastu arong/gaul rata, tuang lagi santan dan gaul rata..ulang sampai santan abis..gaul-gaul pulut sampai pulut nampak berminyak..padat-padatkan cam gambor ni..pulut dah siap..
Tunggu pulut dah suam gitu..dah boleh pegang dop melecur..boleh laa mula bukus ketupat..
Anggaran dalam 45-50 biji ++ saiz campo kecik beso..kalau saiz daun palas kecik-kecik banyok laa dapat..
Abis bukus ketupat..kukus lagi sekali sampai berwap dalam 20-30 minit..siap..sis suke goreng ketupat baru makan..sedappp..
Comments
Post a Comment