Haii..salam ramadan..kali sis nak kongsi kek yang sangattt moissttt..sis amik dalam fb dari page buat orang lapo..hehee..so sis dah cuba buat..memang sedap sesangat..boleh cuba dan rasai kemoistan nya..
Sediakan mixer..masukkan..
3/4 cawan gula castor
3 biji telur
Pukul hingga gebu putih melepak..
Kemudian masukkan..
1 sk esen vanila (1 penutup botol esen)
1/2 sk garam
1 sk soda bikarbonat
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
Pukul hingga gebu..matikan mixer..
bahan seterusnya tepung gaul-gaul guna batang whisk je..
Masukkan bahan yang di ayak bersama..
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
Aduk hingga sebati..kacau kacau kacau dan kacau..hihi..
Kemudian masukkan..
1 cawan air panas
Kacau lagi guna whisk hingga sebati...ketepikan
Sediakan loyang (sis pakai loyang bulat saiz 7.5 inci)
Sapu loyang dalam dan tepi dalam dengan marjerin..
Tuang adunan ke dalam loyang..
Kukus selama 40 minit
Sambil-sambil buat kek tadi boleh sediakan pengukus..pengukus dah panas, terus boleh mula mengukus..
Sos coklat atau nama omputih ganace coklat..
300g dark choc coin beryls
2 sb butter
250ml susu cair atau 1 cawan whipping cream (sis pakai air kotak hershey's coklat sebab malas nak tebuk susu cair..hihi..)
Masukkan dlm mangkuk dan masukkan dalam microwave..reheat..keluarkan dan kacau-kacau..agak-agak nak pekat atau cair..kalau likat sangat tambah susu cair lagi suku cawan ke..setengah cawan ke..siap..sis tabur badam nibs lebihan buat almond london..haehehe..
Sediakan mixer..masukkan..
3/4 cawan gula castor
3 biji telur
Pukul hingga gebu putih melepak..
Kemudian masukkan..
1 sk esen vanila (1 penutup botol esen)
1/2 sk garam
1 sk soda bikarbonat
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
Pukul hingga gebu..matikan mixer..
bahan seterusnya tepung gaul-gaul guna batang whisk je..
Masukkan bahan yang di ayak bersama..
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
Aduk hingga sebati..kacau kacau kacau dan kacau..hihi..
Kemudian masukkan..
1 cawan air panas
Kacau lagi guna whisk hingga sebati...ketepikan
Sediakan loyang (sis pakai loyang bulat saiz 7.5 inci)
Sapu loyang dalam dan tepi dalam dengan marjerin..
Tuang adunan ke dalam loyang..
Kukus selama 40 minit
Sambil-sambil buat kek tadi boleh sediakan pengukus..pengukus dah panas, terus boleh mula mengukus..
Sos coklat atau nama omputih ganace coklat..
300g dark choc coin beryls
2 sb butter
250ml susu cair atau 1 cawan whipping cream (sis pakai air kotak hershey's coklat sebab malas nak tebuk susu cair..hihi..)
Masukkan dlm mangkuk dan masukkan dalam microwave..reheat..keluarkan dan kacau-kacau..agak-agak nak pekat atau cair..kalau likat sangat tambah susu cair lagi suku cawan ke..setengah cawan ke..siap..sis tabur badam nibs lebihan buat almond london..haehehe..
Comments
Post a Comment