Skip to main content

Tat Nenas Gulung dan Bunga

hai u olls..tahun nak buat tat resepi lain pula..nak cuba resepi daripada fb azlina ina..jom cuba..sedap...

Tat Nenas Gulung dan Bunga 1

mula-mula kita putar ke..gaul ke..mixer ke..semua boleh..
200g buttercup (1 cawan metric)
3 sb susu pekat

kemudian masukkan..
1 biji telur (kuning sahaja)
1 sk esen vanila
kacau semua bahan-bahan ni hingga sebati..

masukkan bahan yang di ayak bersama
2 sb tepung jagung (membukit)
2 sb tepung kastard (membukit)
2 1/2 cawan tepung gandum red rose

uli hingga lembut..kalau masih lembik boleh tambahkan tepung red rose sikit-sikit..

1/2 kg jem nenas premium - gentel bulat atau lonjong 
(1 kg jem nenas = 2 adunan)

Cara: sapu tangan dengan marjerin/minyak gentel bulat-bulat..

untuk sapuan atas tat:
1 biji kuning telur (tak cukup pecahkan lagi telur)

gulung tat dan sapu kuning telor.. 
bakar suhu 160'c/20 minit 

(panaskan oven selama 10 minit)

tat bunga ( 50+- ) biji
tat gulung ( 100 +- ) biji

Tat Nenas Gulung dan Bunga 2
 

Comments

Popular posts from this blog

Keli Bakar kuah Santan (asam koli)

nak kongsikan resepi ikan keli lagi.. berkuah kan santan.. resepi mak mertua dan kesukaan suami.. buh dalam blog pasal mudah lupa.. 6 - 7 ekor ikan keli  bakar sampai kering, jangan hangus pula.. lepas tu patah-patahkan dan buang tulang tengah..ketepikan.. 1 biji kelapa - santan letak santan dalam mangkuk..kemudian masukkan kesemua bahan-bahan ni kedalam santan.. 6 - 8 biji bawang merah - mayang 4 - 5 biji limau nipis (potong dan perah) lagi banyak, lagi masam, lagi sedap.. 15 - 20 biji cili padi - ketuk-ketuk jangan sampai hancur sangat air dan garam secukupnya ramas-ramas kesemua bahan-bahan ni..kemudian masukkan ikan tadi..gaul sebati..siap..

Sukatan Cawan

Inilah cawan yang saya guna..memandangkan penimbang dah lama rosak..nak beli pun bukan nya guna selalu..jadi pakailah cawan..mana-mana resepi yang saya nak cuba..semua saya convertkan ke sukatan cawan..hehehe.. Sukatan tepung 45g = 1/4 cawan 65g = 1/2 cawan 90g = 3/4 cawan 125g = 1 cawan 250g = 2 cawan 10g = 2 sudu kecil 15g = 2 sudu besar ****************************** Sukan mentega 80g = 1/4 cawan 125g = 1/2 cawan 190g = 3/4 cawan 250g = 1 cawan 10g = 1 sudu kecil 15g = 1 sudu besar ****************************** Sukatan gula 80g = 1/4 cawan 125g = 1/2 cawan 190g = 3/4 cawan 250g = 1 cawan 10g = 1 sudu kecil 15g = 1 sudu besar ******************************   Sukatan cecair 50ml = 1/4 cawan 125ml = 1/2 cawan 180ml = 3/4 cawan 250ml = 1 cawan 1000ml /1 liter = 4 cawan

Ikan Tongkol Masak Taucu

dah lama tak ber blog..jadi hari nak post resepi Ikan Tongkol Masak Taucu..suami tetiba minta masakan ni..jom masak.. beberapa ketol ikan tongkol / aya hitam  (gaul garam dan kunyit) - goreng dan ketepikan **kisar kasar / tumbuk semua bahan-bahan ni..kemudian tumis hingga kekuningan..  1 labu bawang besar saiz sederhana atau 3-5 biji bawang kecil 4 ulas bawang putih 1 inci halia kemudian masukkan.. 2/3 sb taucu 1 sk +- pes asam jawa adabi air dan garam secukupnya kemudian masukkan sayur 1  biji bawang besar - potong gelang/bulat 4 biji lada besar hijau - potong 2 2 biji timun batang - potong ikut suka 2 biji tomato biarkan gelegak..agak-agak layu sikit sayur tu..angkat laaa...siap..