kali ni suami minta Rendang Tok Perak..cari- cari dapat resepi ni dalam facebook..dalam banyak- banyak resepi..kenan cara masakan fb nurzarina..jadi saya cubalah.. tadaaa siappp.. sedap di tekak kami.. yang makan kata tak sedap nanti masak sendiri wokeh.. hahahaha
Bahan-bahan (A) - perap dengan daging
1 kg daging potong kiub
*20 tangkai cili kering
*4 biji bawang besar
*6 ulas bawang putih
*4 inci halia
*4 inci lengkuas
*2 inci kunyit
*4 batang serai
2 sudu mkn jintan manis
2 sudu mkn jintan putih
2 sudu mkn ketumbar
2 sudu mkn lada hitam
3 biji buah keras (resepi asal 5 biji)
**Semua bahan bertanda *dikisar halus..
**bahan rempah ratus disangai dan kisar..
satukan semua bahan dgn daging dan perap semalaman dalam peti sejuk..
Bahan-bahan (B)
500ml santan pekat @ dr 2 biji kelapa
5 sudu mkn kerisik
3 sudu mkn gula melaka
1 sudu kecil pes asam jawa adabi
Garam & Air secukupnya
Bahan-bahan (C) - tumis
2 keping kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
8 kuntum cengkih
8 biji pelaga
2 helai daun pandan potong pendek-pendek
1 senduk minyak utk menumis
Panaskan minyak dan tumis semua bahan (C) hingga naik bau..
masukkan bahan (A) iaitu daging yg telah diperap semalaman dan diikuti dengan semua bahan (B)..gaul rata dan masak dengan api sederhana hingga daging empuk dan rendang kering..
**kacau selalu tak nak bagi hangit berkerak..
1 kg daging potong kiub
*20 tangkai cili kering
*4 biji bawang besar
*6 ulas bawang putih
*4 inci halia
*4 inci lengkuas
*2 inci kunyit
*4 batang serai
2 sudu mkn jintan manis
2 sudu mkn jintan putih
2 sudu mkn ketumbar
2 sudu mkn lada hitam
3 biji buah keras (resepi asal 5 biji)
**Semua bahan bertanda *dikisar halus..
**bahan rempah ratus disangai dan kisar..
satukan semua bahan dgn daging dan perap semalaman dalam peti sejuk..
Bahan-bahan (B)
500ml santan pekat @ dr 2 biji kelapa
5 sudu mkn kerisik
3 sudu mkn gula melaka
1 sudu kecil pes asam jawa adabi
Garam & Air secukupnya
Bahan-bahan (C) - tumis
2 keping kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
8 kuntum cengkih
8 biji pelaga
2 helai daun pandan potong pendek-pendek
1 senduk minyak utk menumis
Panaskan minyak dan tumis semua bahan (C) hingga naik bau..
masukkan bahan (A) iaitu daging yg telah diperap semalaman dan diikuti dengan semua bahan (B)..gaul rata dan masak dengan api sederhana hingga daging empuk dan rendang kering..
**kacau selalu tak nak bagi hangit berkerak..
New Hampshire approves mobile casino operator, Wynn
ReplyDeleteNew Hampshire regulators are ready to take action against 광명 출장샵 Wynn 삼척 출장샵 Resorts after gaming officials approved 충청남도 출장마사지 a mobile Aug 30, 2018 · Uploaded by 서울특별 출장샵 Wynn 성남 출장안마 Las Vegas