hai..jangan ketawa tengok kuih saya..hihi..ini kali pertama nak buat kuih ni..kalau di tempat saya panggil derang..maklum laa kampung dah border ganu..tu ada G di belakang..hahahaha..jom cuba..
masukkan ke dalam mangkuk/besen kecil..
2 cawan tepung beras
di dalam periuk..masukkan..
1/2 +- cawan gula merah
1/4 cawan gula putih (saya tak letak sebab gula merah saya sangat manis)
100ml air
masak dengan api perlahan hingga hancur..tapis dan dalam keadaan panas-panas tu terus tuang ke dalam tepung..kacau hingga sebati..perap selama 5 jam atau semalaman..terap dan goreng..
ntah di mana silapnya yang saya buat ni..jadi lembik..hihi..bila guna acuan donut..ishhh laju-laju je ia bercantum balik..sudahnya..jadi laaa panjang-panjang cam gini..rasa menjadi..bentuk yang tak menjadi..haha..selamat mencuba..(masa buat saya letak 110ml air) resepi di atas saya sudah kurangkan 10ml..hehehe..selamat mencuba..
masukkan ke dalam mangkuk/besen kecil..
2 cawan tepung beras
di dalam periuk..masukkan..
1/2 +- cawan gula merah
1/4 cawan gula putih (saya tak letak sebab gula merah saya sangat manis)
100ml air
masak dengan api perlahan hingga hancur..tapis dan dalam keadaan panas-panas tu terus tuang ke dalam tepung..kacau hingga sebati..perap selama 5 jam atau semalaman..terap dan goreng..
ntah di mana silapnya yang saya buat ni..jadi lembik..hihi..bila guna acuan donut..ishhh laju-laju je ia bercantum balik..sudahnya..jadi laaa panjang-panjang cam gini..rasa menjadi..bentuk yang tak menjadi..haha..selamat mencuba..(masa buat saya letak 110ml air) resepi di atas saya sudah kurangkan 10ml..hehehe..selamat mencuba..
Comments
Post a Comment