kali ni sis nak share resepi kuah kacang yang saya buat..boleh laa cuba yea..
1/2 kg kacang tanah (goreng tanpa minyak, buang kulit dan kisar halus/kasar)
4 biji bawang besar - kisar
2 inci halia - kisar
6 batang serai - kisar
2 batang serai - ketuk
1 sb udang kering - kisar
Tumis semua bahan kisar dan serai ketuk hingga naik bau..pastu buh..
3 - 4 sb cili kering - ikut kepedasan
Tumis hingga cili masak..pastu buh..
5-6 cawan air (agak jangan cair sgt)
Kacang yang dah dikisar
masak sampai gelegak..pastu buh..
1/2 sk pes asam jawa adabi
1 keping nisang kecil atau 1/2 gula melaka (bentuk lemang pendek tu)
Masak hingga pecah minyak..pastu buh..
1/2 sk garam - bagi ia lemak-lemak masin (ikut kemasinan garam masing- masing)
2 sb gula
Bagi kuah kacang gelegak..siap..
1/2 kg kacang tanah (goreng tanpa minyak, buang kulit dan kisar halus/kasar)
4 biji bawang besar - kisar
2 inci halia - kisar
6 batang serai - kisar
2 batang serai - ketuk
1 sb udang kering - kisar
Tumis semua bahan kisar dan serai ketuk hingga naik bau..pastu buh..
3 - 4 sb cili kering - ikut kepedasan
Tumis hingga cili masak..pastu buh..
5-6 cawan air (agak jangan cair sgt)
Kacang yang dah dikisar
masak sampai gelegak..pastu buh..
1/2 sk pes asam jawa adabi
1 keping nisang kecil atau 1/2 gula melaka (bentuk lemang pendek tu)
Masak hingga pecah minyak..pastu buh..
1/2 sk garam - bagi ia lemak-lemak masin (ikut kemasinan garam masing- masing)
2 sb gula
Bagi kuah kacang gelegak..siap..
Comments
Post a Comment