saya kongsi resepi mak mertua saya ni sebab senang saya sendiri nak masak nanti..
ikan keli
bakar sampai kering guna dapur arang..sejukkan dan patahkan supaya kuah meresap ke dalam ikan
pucuk ubi
ambil bahagian pucuk je..kerat dua pakai tangan je..celur, ramas dan perah..
bahan tumbuk / kisar:
1 - 2 biji bawang merah - tumbuk
15 - 20 biji cili kampung - tumbuk
1 inci kunyit hidup - tumbuk
bahan tumbuk / kisar:
1 - 2 biji bawang merah - tumbuk
15 - 20 biji cili kampung - tumbuk
1 inci kunyit hidup - tumbuk
1 biji kelapa (santan)
1 helai daun kunyit - simpul
air dan garam secukupnya
masukkan kesemua bahan-bahan di atas ke dalam periuk dengan ikan-ikan sekali..masak hingga gelegak dan perasakan dengan garam..siap..
Comments
Post a Comment