resepi ni ambil dari blog azlitamasammanis..hari ni saya copy and paste dulu resepi sis azlita..nanti kalau saya sudah cuba buat..saya post kan gambar yea..selagi tak ada gambar tu makna nya saya belom buat laa..hahhahaaha..jom tengok bahan-bahan dan cara-cara nak buat..doa-doa kalau saya buat menjadi laa macam sis ni buat..hihihihi..
bahan-bahan untuk acuan/shell/crust/mangkuk tat:
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
Nota : Jika guna telur Gred B, buang dikit putih telur untuk elak crust jadi keras sangat.
cara-cara membuat acuan/shell/crust/mangkuk tat:
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust/shell boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama.
Tunggu Crust/shell betul-betul sejuk sebelum letakkan filling dan cheese.
Sediakan filling yang kita suka seperti blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas. Filing boleh kita dapatkan dari kedai menjual bahan-bahan untuk buat kuih dan kek. Masukkan filling dalam piping bag untuk memudahkan proses meletakkan ia dalam shell. Lebih banyak filling, lebih sedap.
bahan-bahan untuk membuat cheese:
250gm cream cheese
cara-cara membuat cheese:
Keluarkan cream cheese 20 - 30 minit sebelum digunakan..(Jangan biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik)..Putar cream cheese dan gula hingga berkrim..Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi..
Masukkan filling ke dalam kulit tat. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.
Kemudian boleh lah kita mulakan proses tuk melorek atas cheese tat tadi..Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah cantik.
cara-cara melorek:
Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi..Bilangan garis-garis kecil tersebut mengikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik..Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut. (sis azlita saya pinjam picture yea..hihihiii)
Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika melekat, bakar dalam seminit lagi. (bakar api atas bawah tapi letak dekat rak bawah)
nota:
1 adunan shell dapat hasilkan dalam 40 biji shell (bergantung pada besar acuan dan ketebalan shell)
Bagi adunan cheese dapat dalam 70 - 80 biji shell.
Untuk stabilkan adunan buat 2 adunan crust/shell dan 1 adunan cheese
Cheese tart yang telah siap simpan dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
sumber : azlitamasammanis
bahan-bahan untuk acuan/shell/crust/mangkuk tat:
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
Nota : Jika guna telur Gred B, buang dikit putih telur untuk elak crust jadi keras sangat.
cara-cara membuat acuan/shell/crust/mangkuk tat:
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust/shell boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama.
Tunggu Crust/shell betul-betul sejuk sebelum letakkan filling dan cheese.
Sediakan filling yang kita suka seperti blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas. Filing boleh kita dapatkan dari kedai menjual bahan-bahan untuk buat kuih dan kek. Masukkan filling dalam piping bag untuk memudahkan proses meletakkan ia dalam shell. Lebih banyak filling, lebih sedap.
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla/esen lemon
cara-cara membuat cheese:
Keluarkan cream cheese 20 - 30 minit sebelum digunakan..(Jangan biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik)..Putar cream cheese dan gula hingga berkrim..Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi..
Masukkan filling ke dalam kulit tat. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.
Kemudian boleh lah kita mulakan proses tuk melorek atas cheese tat tadi..Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah cantik.
cara-cara melorek:
Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi..Bilangan garis-garis kecil tersebut mengikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik..Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut. (sis azlita saya pinjam picture yea..hihihiii)
Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika melekat, bakar dalam seminit lagi. (bakar api atas bawah tapi letak dekat rak bawah)
nota:
1 adunan shell dapat hasilkan dalam 40 biji shell (bergantung pada besar acuan dan ketebalan shell)
Bagi adunan cheese dapat dalam 70 - 80 biji shell.
Untuk stabilkan adunan buat 2 adunan crust/shell dan 1 adunan cheese
Cheese tart yang telah siap simpan dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
sumber : azlitamasammanis
Comments
Post a Comment