as salam semua..hari ni saya nak kongsi resepi ni..masakan kegemaran suami..
2 biji bawang merah – mayang
2 ulas bawang putih – ketuk
2 inci halia – ketuk
2 inci halia – ketuk
2 batang serai – ketuk
1/2 biji kelapa – santan
Air dan garam secukupnya
Sedikit serbuk kunyit
Masukkan daging ke dalam
periuk..masukkan bawang merah, bawang putih dan halia, serbuk kunyit,
santan, garam dan secukupnya..rebus daging hingga empuk..kemudian
toskan..
Jangan keringkan air rebusan
daging..agak-agak air rebusan dalam 1 mangkuk..air rebusan digunakan
sebagai kuah..perasakan kuah dengan garam secukupnya..
Bahan B
5 biji bawang merah – mayang
15 – 20 biji cili padi – tumbuk
Campuran ketumbar, jintan manis dan
jintan putih
(anggaran campuran dalam 2 s/b –
sangai dan tumbuk halus)
2 s/b kerisik
4 biji limau nipis
Gaulkan kesemua bahan-bahan ini bersama
daging..perasakan dengan garam secukupnya dan perahkan limau nipis
(lagi masam lagi sedap..nama dah masak asam kan..hehe)..siap..
(cara hidangan – ambil daging dan
siram dengan kuah iaitu air lebihan rebusan daging)
Comments
Post a Comment