hai semua..kali ni nak kongsi resepi dan cara nak buat tapai pulut..sejak pkp 2 tahun dan tak boleh balik beraya..sis belajar cara nak buat menu sis dari kecil-kecil duk makan..jom cuba..
1 kg beras pulut
rendam 2-3 jam bagi beras pulut susu atau rendam 8jam bagi beras pulut biasa..
kukus beras pulut dalam 30-40 minit..kemudian keluarkan dan masukkan dalam besen..pastu
masukkan..
1 1/2 cawan air
masuk sikit-sikit air dan kacau rata-ratakan dengan pulut..masukkan semua ke dalam pengukus dan kukus lagi selama 30 minit..
pastu masukkan pulut dalam besen (kalau ade dulang besar lagi sesuai) ratakan pulut supaya pulut cepat sejuk..
tunggu sehingga pulut sejuk sepenuhnya..kemudian masukkan
1 biji ragi (saiz 20 sen)
panaskan atas tudung periuk semasa kukus pulut atau jemur bawah matahari..
hancurkan ragi (saya masukkan dalam plastik dan ketuk-ketuk) dan tapiskan semasa nak masukkan dalam pulut..tapis sikit-sikit dan gaul pulut..tapiskan lagi sikit-sikit dan gaul pulut..buat hingga ragi habis..pastu boleh mula membungkus dalam daun getah atau dalam bekas kecil-kecil..
simpan tapai di tempat yang gelap dan bertutup selam 2 hari 2 malam..jangan buka tutup, buka tutup tau..biarkan je (saya simpan dalam kabinet dapur dan bungkus dengan kain batik..saya buat 1 kg dapat 4 bekas ni..simpan dalam peti sejuk..yummy..
Comments
Post a Comment