Skip to main content

Biskut Almond London

biskut yang wajib kena buat kalau nak buat biskut raya..fevret cik suami..

Biskut Almond London
 
bahan-bahan..
1 cawan buttercup (200g)
3/4 cawan gula icing

putar hingga sebati kedua-duanya..

masukkan..
1 biji telur (kuning sahaja)
1 sk/penutup esen vanila
1/2 cawan serbuk badam (+-100g) pilihan

Masukkan..bahan-bahan ayak
..
2 1/2 cawan tepung red rose
1/2 cawan tepung jagung
1/2 sb tepung beras
1/2 sk baking powder

setelah siap adunan..ambil adunan..gentel-gentel dan masukkan badam di tengah..
bakar suhu 160'c/20 minit..



apabila biskut sudah siap di bakar..biarkan ia hingga betul-betul sejuk..

kemudian masukkan/celup biskut dalam  coklat cair..
1 1/2  bar coklat masakan - cairkan secara double boil

masukkan biskut yang siap dicelup coklat ke dalam paper cup dan hias dengan badan nip..siap.. 

penyedian badam-badam:
125g badam biji (bakar 110'c/15-20 minit atau sangai) - 250g untuk 2 adunan

100g badam nib (bakar 100'c/10 minit atau sangai) - 200g untuk 2 adunan
Paper cup hitam

(Adunan dpt dalam 125+- biji)

Comments

Popular posts from this blog

Sukatan Cawan

Inilah cawan yang saya guna..memandangkan penimbang dah lama rosak..nak beli pun bukan nya guna selalu..jadi pakailah cawan..mana-mana resepi yang saya nak cuba..semua saya convertkan ke sukatan cawan..hehehe.. Sukatan tepung 45g = 1/4 cawan 65g = 1/2 cawan 90g = 3/4 cawan 125g = 1 cawan 250g = 2 cawan 10g = 2 sudu kecil 15g = 2 sudu besar ****************************** Sukan mentega 80g = 1/4 cawan 125g = 1/2 cawan 190g = 3/4 cawan 250g = 1 cawan 10g = 1 sudu kecil 15g = 1 sudu besar ****************************** Sukatan gula 80g = 1/4 cawan 125g = 1/2 cawan 190g = 3/4 cawan 250g = 1 cawan 10g = 1 sudu kecil 15g = 1 sudu besar ******************************   Sukatan cecair 50ml = 1/4 cawan 125ml = 1/2 cawan 180ml = 3/4 cawan 250ml = 1 cawan 1000ml /1 liter = 4 cawan

Ikan Tongkol Masak Taucu

dah lama tak ber blog..jadi hari nak post resepi Ikan Tongkol Masak Taucu..suami tetiba minta masakan ni..jom masak.. beberapa ketol ikan tongkol / aya hitam  (gaul garam dan kunyit) - goreng dan ketepikan **kisar kasar / tumbuk semua bahan-bahan ni..kemudian tumis hingga kekuningan..  1 labu bawang besar saiz sederhana atau 3-5 biji bawang kecil 4 ulas bawang putih 1 inci halia kemudian masukkan.. 2/3 sb taucu 1 sk +- pes asam jawa adabi air dan garam secukupnya kemudian masukkan sayur 1  biji bawang besar - potong gelang/bulat 4 biji lada besar hijau - potong 2 2 biji timun batang - potong ikut suka 2 biji tomato biarkan gelegak..agak-agak layu sikit sayur tu..angkat laaa...siap..

Keli Bakar kuah Santan (asam koli)

nak kongsikan resepi ikan keli lagi.. berkuah kan santan.. resepi mak mertua dan kesukaan suami.. buh dalam blog pasal mudah lupa.. 6 - 7 ekor ikan keli  bakar sampai kering, jangan hangus pula.. lepas tu patah-patahkan dan buang tulang tengah..ketepikan.. 1 biji kelapa - santan letak santan dalam mangkuk..kemudian masukkan kesemua bahan-bahan ni kedalam santan.. 6 - 8 biji bawang merah - mayang 4 - 5 biji limau nipis (potong dan perah) lagi banyak, lagi masam, lagi sedap.. 15 - 20 biji cili padi - ketuk-ketuk jangan sampai hancur sangat air dan garam secukupnya ramas-ramas kesemua bahan-bahan ni..kemudian masukkan ikan tadi..gaul sebati..siap..