biskut yang wajib kena buat kalau nak buat biskut raya..fevret cik suami..
bahan-bahan..
1 cawan buttercup (200g)
3/4 cawan gula icing
putar hingga sebati kedua-duanya..
masukkan..
100g badam nib (bakar 100'c/10 minit atau sangai) - 200g untuk 2 adunan
Paper cup hitam
bahan-bahan..
1 cawan buttercup (200g)
3/4 cawan gula icing
putar hingga sebati kedua-duanya..
masukkan..
1 biji telur (kuning sahaja)
1 sk/penutup esen vanila
1/2 cawan serbuk badam (+-100g) pilihan
Masukkan..bahan-bahan ayak ..
2 1/2 cawan tepung red rose
1/2 cawan tepung jagung
1/2 sb tepung beras
1/2 sk baking powder
setelah siap adunan..ambil adunan..gentel-gentel dan masukkan badam di tengah..
1 sk/penutup esen vanila
1/2 cawan serbuk badam (+-100g) pilihan
Masukkan..bahan-bahan ayak ..
2 1/2 cawan tepung red rose
1/2 cawan tepung jagung
1/2 sb tepung beras
1/2 sk baking powder
setelah siap adunan..ambil adunan..gentel-gentel dan masukkan badam di tengah..
bakar suhu 160'c/20 minit..
apabila biskut sudah siap di bakar..biarkan ia hingga betul-betul sejuk..
kemudian masukkan/celup biskut dalam coklat cair..
kemudian masukkan/celup biskut dalam coklat cair..
1 1/2 bar coklat masakan - cairkan secara double boil
masukkan biskut yang siap dicelup coklat ke dalam paper cup dan hias dengan badan nip..siap..
penyedian badam-badam:
masukkan biskut yang siap dicelup coklat ke dalam paper cup dan hias dengan badan nip..siap..
penyedian badam-badam:
125g badam biji (bakar 110'c/15-20 minit atau sangai) - 250g untuk 2 adunan
100g badam nib (bakar 100'c/10 minit atau sangai) - 200g untuk 2 adunan
Paper cup hitam
(Adunan dpt dalam 125+- biji)
Comments
Post a Comment