(rendang daging)
bila balik kampung..mesti laa ke dapur bantu mak mertua apa-apa yang patut..biasa laa..saya asistant aje..bantu potong-potong dan apa-apa yang patut laa..
1kg daging / 1 ekor ayam
1/2 kg santan
8-10 biji bawang kecik - mayang
4 ulas bawang putih - mayang
2 inci halia - mayang
15-20 biji cili padi (+-) tumbuk
4 btg serai - racik serong, halus-halus dan ramas-ramaskan
4 helai daun kunyit - racik halus
2 sb kerisik
2 sb cili kering (+-)
1 sk serbuk kunyit (+-)
Garam secukup rasa
Masukkan semua bahan kecuali daun kunyit..lepas tu santan ambil separuh saja buat santan cair dan masak hingga empuk..bila daging sudah empuk baru lah masukkan santan pekat dan daun kunyit..perasakan garam secukupnya..biarkan berkuah sikit..siap..
** kalau buat rendang ayam..santan masuk je terus semua sebab ayam cepat masak lembut
1/2 kg santan
8-10 biji bawang kecik - mayang
4 ulas bawang putih - mayang
2 inci halia - mayang
15-20 biji cili padi (+-) tumbuk
4 btg serai - racik serong, halus-halus dan ramas-ramaskan
4 helai daun kunyit - racik halus
2 sb kerisik
2 sb cili kering (+-)
1 sk serbuk kunyit (+-)
Garam secukup rasa
Masukkan semua bahan kecuali daun kunyit..lepas tu santan ambil separuh saja buat santan cair dan masak hingga empuk..bila daging sudah empuk baru lah masukkan santan pekat dan daun kunyit..perasakan garam secukupnya..biarkan berkuah sikit..siap..
** kalau buat rendang ayam..santan masuk je terus semua sebab ayam cepat masak lembut
(rendang ayam)
Comments
Post a Comment