hari ini nak update blog pasal semalam pertama kali masak sendiri ketupat sotong..hihihii..sebelum ni tukang makan aja..
bahan-bahan:
beras pulut - secukupnya (cuci dulu yer)
10 - 15 ekor sotong (cabut kepala, cuci dalam perut sotong bersih-bersih)
4 - 6 biji bawang merah - mayang
2 inci halia - mayang
1/2 sb halba - ikut suke nak tambah lagi pun boleh
1 biji santan - agak-agak pekat sesangat..tambah air sikit je..
garam secukup rasa
lidi / pencungkil gigi (yang belom guna taw..hehehe..)
cara-cara:
ambil beras pulut sumbat dalam perut sotong..anggaran dalam setengah sotong..pastu hujung sotong tu tutup dengan lidi..masukkan dalam periuk..lepas tu masukkan bawang, halba, halia, santan dan garam..masak dengan api sederhana..dan kena kacau selalu supaya santan tak naik kepala..hehehe..masak anggaran dalam setengah jam sebab pulut kadang-kadang lambat masak..hehehe..siap..yum yum yum..
bahan-bahan:
beras pulut - secukupnya (cuci dulu yer)
10 - 15 ekor sotong (cabut kepala, cuci dalam perut sotong bersih-bersih)
4 - 6 biji bawang merah - mayang
2 inci halia - mayang
1/2 sb halba - ikut suke nak tambah lagi pun boleh
1 biji santan - agak-agak pekat sesangat..tambah air sikit je..
garam secukup rasa
lidi / pencungkil gigi (yang belom guna taw..hehehe..)
cara-cara:
ambil beras pulut sumbat dalam perut sotong..anggaran dalam setengah sotong..pastu hujung sotong tu tutup dengan lidi..masukkan dalam periuk..lepas tu masukkan bawang, halba, halia, santan dan garam..masak dengan api sederhana..dan kena kacau selalu supaya santan tak naik kepala..hehehe..masak anggaran dalam setengah jam sebab pulut kadang-kadang lambat masak..hehehe..siap..yum yum yum..
Comments
Post a Comment