kali ni saya nak kongsi resepi laksa utara..
Bahan 1 (rebus hingga masak)
1kg - 2kg ikan kembung (rebus dan asingkan isi dan tulang)
** isi ikan - kisar dengan air rebusan ikan, masukkan dalam periuk
** tulang ikan - kisar dengan air rebusan ikan, tapis sebelum masuk dalam periuk
10 - 15 keping asam keping / gelugur
Bahan 2
2-3 biji bawang besar - kisar
4-5 sudu besar cili kering - kisar (nak pedas masukkan lebih)
1-2 inci belacan - kisar
3-5 batang bunga kantan - hiris
1 ikat daun kesum - daun-daun aje yeaa..
10 keping asam gelugur (kalau tak cukup masam, masukkan lebih)
air dan garam secukupnya
Bahan 3
laksa
bawang besar - hiris
cili padi - potong
telur rebus - belah
salad dan timun - hiris
limau kasturi - belah
daun pudina
otak udang
Cara-cara..
masukkan isi ikan ke dalam air rebusan ikan, masukkan juga tulang ikan yang telah di kisar dan ditapis ke dalam periuk. kemudian masukkan bahan-bahan kisar, asam gelugur, daun kesum dan bunga kantan. masak hingga masak laa..hehehe..perasakan dengan garam secukupnya..kalu kuah agak pekat tambahkan air secukupnya..dah siap..hehehe..selamat mencuba..
Bahan 1 (rebus hingga masak)
1kg - 2kg ikan kembung (rebus dan asingkan isi dan tulang)
** isi ikan - kisar dengan air rebusan ikan, masukkan dalam periuk
** tulang ikan - kisar dengan air rebusan ikan, tapis sebelum masuk dalam periuk
10 - 15 keping asam keping / gelugur
Bahan 2
2-3 biji bawang besar - kisar
4-5 sudu besar cili kering - kisar (nak pedas masukkan lebih)
1-2 inci belacan - kisar
3-5 batang bunga kantan - hiris
1 ikat daun kesum - daun-daun aje yeaa..
10 keping asam gelugur (kalau tak cukup masam, masukkan lebih)
air dan garam secukupnya
Bahan 3
laksa
bawang besar - hiris
cili padi - potong
telur rebus - belah
salad dan timun - hiris
limau kasturi - belah
daun pudina
otak udang
Cara-cara..
masukkan isi ikan ke dalam air rebusan ikan, masukkan juga tulang ikan yang telah di kisar dan ditapis ke dalam periuk. kemudian masukkan bahan-bahan kisar, asam gelugur, daun kesum dan bunga kantan. masak hingga masak laa..hehehe..perasakan dengan garam secukupnya..kalu kuah agak pekat tambahkan air secukupnya..dah siap..hehehe..selamat mencuba..
Comments
Post a Comment