Skip to main content

Laksa Utara Versi Saya

kali ni saya nak kongsi resepi laksa utara..

Laksa Utara Versi Saya

Bahan 1 (rebus hingga masak)
1kg - 2kg ikan kembung (rebus dan asingkan isi dan tulang)
** isi ikan - kisar dengan air rebusan ikan, masukkan dalam periuk
** tulang ikan - kisar dengan air rebusan ikan, tapis sebelum masuk dalam periuk
10 - 15 keping asam keping / gelugur

Bahan 2
2-3 biji bawang besar - kisar
4-5 sudu besar cili kering - kisar (nak pedas masukkan lebih)
1-2 inci belacan - kisar
3-5 batang bunga kantan - hiris
1 ikat daun kesum - daun-daun aje yeaa..
10 keping asam gelugur (kalau tak cukup masam, masukkan lebih)
air dan garam secukupnya


Bahan 3
laksa
bawang besar - hiris
cili padi - potong
telur rebus - belah
salad dan timun - hiris
limau kasturi - belah
daun pudina
otak udang

Cara-cara..
masukkan isi ikan ke dalam air rebusan ikan, masukkan juga tulang ikan yang telah di kisar dan ditapis ke dalam periuk. kemudian masukkan bahan-bahan kisar, asam gelugur, daun kesum dan bunga kantan. masak hingga masak laa..hehehe..perasakan dengan garam secukupnya..kalu kuah agak pekat tambahkan air secukupnya..dah siap..hehehe..selamat mencuba..

Comments

Popular posts from this blog

Sukatan Cawan

Inilah cawan yang saya guna..memandangkan penimbang dah lama rosak..nak beli pun bukan nya guna selalu..jadi pakailah cawan..mana-mana resepi yang saya nak cuba..semua saya convertkan ke sukatan cawan..hehehe.. Sukatan tepung 45g = 1/4 cawan 65g = 1/2 cawan 90g = 3/4 cawan 125g = 1 cawan 250g = 2 cawan 10g = 2 sudu kecil 15g = 2 sudu besar ****************************** Sukan mentega 80g = 1/4 cawan 125g = 1/2 cawan 190g = 3/4 cawan 250g = 1 cawan 10g = 1 sudu kecil 15g = 1 sudu besar ****************************** Sukatan gula 80g = 1/4 cawan 125g = 1/2 cawan 190g = 3/4 cawan 250g = 1 cawan 10g = 1 sudu kecil 15g = 1 sudu besar ******************************   Sukatan cecair 50ml = 1/4 cawan 125ml = 1/2 cawan 180ml = 3/4 cawan 250ml = 1 cawan 1000ml /1 liter = 4 cawan

Ikan Tongkol Masak Taucu

dah lama tak ber blog..jadi hari nak post resepi Ikan Tongkol Masak Taucu..suami tetiba minta masakan ni..jom masak.. beberapa ketol ikan tongkol / aya hitam  (gaul garam dan kunyit) - goreng dan ketepikan **kisar kasar / tumbuk semua bahan-bahan ni..kemudian tumis hingga kekuningan..  1 labu bawang besar saiz sederhana atau 3-5 biji bawang kecil 4 ulas bawang putih 1 inci halia kemudian masukkan.. 2/3 sb taucu 1 sk +- pes asam jawa adabi air dan garam secukupnya kemudian masukkan sayur 1  biji bawang besar - potong gelang/bulat 4 biji lada besar hijau - potong 2 2 biji timun batang - potong ikut suka 2 biji tomato biarkan gelegak..agak-agak layu sikit sayur tu..angkat laaa...siap..

Keli Bakar kuah Santan (asam koli)

nak kongsikan resepi ikan keli lagi.. berkuah kan santan.. resepi mak mertua dan kesukaan suami.. buh dalam blog pasal mudah lupa.. 6 - 7 ekor ikan keli  bakar sampai kering, jangan hangus pula.. lepas tu patah-patahkan dan buang tulang tengah..ketepikan.. 1 biji kelapa - santan letak santan dalam mangkuk..kemudian masukkan kesemua bahan-bahan ni kedalam santan.. 6 - 8 biji bawang merah - mayang 4 - 5 biji limau nipis (potong dan perah) lagi banyak, lagi masam, lagi sedap.. 15 - 20 biji cili padi - ketuk-ketuk jangan sampai hancur sangat air dan garam secukupnya ramas-ramas kesemua bahan-bahan ni..kemudian masukkan ikan tadi..gaul sebati..siap..